Kişinin engelinin olduğunu gösteren bir rapordur. Bu rapor kişinin engellilik derecesini ve tedavi sürecini de belgeler ile gösterir.
Engelli raporu alabilmek için geçerli olan evrakları hazırlamak gerekiyor. Hastanede muayeneden geçip sağlık raporu alınıyor. Sağlık raporunda çıkan sonuçlara göre de Engelli Raporu alınabiliyor. Konunun detayları aşağıda ki yazımızda yer alıyor.
Engelli raporu almak isteyenlerin bu konu hakkında bilmesi gerekenler nelerdir? Bu bilgilerin başında sağlık raporlarının yüzdeleri geliyor. Bir hastanın tedavisini tamamladıktan sonra mevcut sağlığının raporu önemli, şuandaki mevcut engel yüzdesinin rapor ile belgelenmiş olması gerekiyor. Engelli raporu tedaviden hemen sonra alındığı gibi çok sonrasında da başvurulduğu zaman alınabiliyor.
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli raporu sayesinde engelli bireyler devletin onlara sunmuş olduğu imkanlardan faydalanabilir. Engelli olan bir vatandaşın eğer engelli raporu bulunmazsa sağlık durumu da bilinemez o yüzden devletin ona sunacağı ayrıcalıklardan faydalanamaz.
Engelli Raporu Nereden Alınır?
Engelli raporu Sağlık Bakanlığının belirlediği tam teşekküllü hastanelerde verilebilir. Bu hastanelerin bütün illerde olan tüm listesi sağlık bakanlığı sitesinde yer alıyor. Bu hastanelerin tam teşekküllü olmasının sebebi; hastane içerisinde dahiliye,nöroloji, ruh sağlığı, kulak-burun-boğaz ve göz hastalıkları gibi polikliniklerin bulunuyor olmasıdır. Bu hastanelerin dışındaki hastanelerden engelli raporu alınamıyor.
Engelli Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir
Engelli veya özürlü raporu alınacağı zaman öncelikle gidilecek olan tam teşekküllü hastaneden randevu alınması gerekiyor. Daha sonra randevu günü ve saati gelince hastaneye gidip başvuruda bulunabilir. Aksi takdirde rapor alması daha zor olabilir.
Hastaneye gittiği zaman engelli bireyin engel durumuna göre gerekli olan polikliniklerde muayene olması gerekiyor. Tüm sağlık kontrolleri işleminden geçtikten sonra topladığı bütün belgeleri hastane kuruluna teslim etmesi gerekiyor.
Hastane kurulunun bir diğer adı ise hastane sağlık heyetidir. Sağlık heyeti engelli vatandaşın bu belgelerini inceler. Eğer engel derecesi tutuyorsa engelli raporunu hastanelerine başvuran kişiye verir.
Engelli Raporu Alabilmek İçin Gerekli Olan Belgeler
Engelli Raporu alınacağı zaman, hastaneye giderken oraya da götürülmesi gereken evraklar var.Peki bu gerekli evraklar nelerdir?
Bu belgelerin bir kısmı e devletten çıkartılabilir. İşte bu belgeler;
Engelli raporu almak isteyen kişinin T.C Kimlik Kartı
Zihinsel engel durumu olan kişilerin velisinin T.C kimlik kartı
Raporu alacak olan velinin engelli kişinin vasisi olduğuna dair mahkeme kararıyla onaylı belgesi
Engelli olan vatandaşın 5 adet vesikalık fotoğrafı gereklidir.
Hastanenin orada vereceği engelli raporu başvuru formunun doldurulması gerekiyor.
Zihinsel engeli olmayan diğer engelli kişilerin eğitim durumuna dair belgeler.
Hastane içerisinde gittikleri sağlık bölümünden muayene edildikten sonra doktordan alınacak raporlar. Bu raporlar daha sonra hastane sağlık heyetine teslim edilecektir.
Birde Kan Grubu Kartı gerekli olan belgelerdir.
Özürlü veya Engelli Raporunun Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Engelli Raporu süresiz, süreli olarak iki şekilde verilebilir.
Süreli raporda özürlü kişinin engel durumunun derecesine göre bu rapor 1 ay da veya 1 yılda yenilenmesi gerekebilir. Bu belirlenen sürelerin sonunda hasta olan kişi tedaviyi sonlandırıp iyileştiyse tekrar engelli raporu verilmez, fakat engel durumu devam ediyorsa yeniden özürlü raporu verilir.
Süresiz raporda ise engel durumunun tedavi ile ve zamanla geçmeyeceği tespit edilir ve süresiz özürlü raporu verilir.