Uncategorized

İcra Dava Dosyası Nasıl Kapatılır? Tamamen Kapatma

İcra dosyası kapatma işlemi daha önceden icra borcu olup bu borcun tamamını ödeyenlerin yapması gereken bir işlemdir.  İcra dairelerine gidip, icra dosyasını kapatmak için işlem yapılması gerekmektedir. İcra borcu tamamen kapandıktan sonra icra dairesine gidip bu işlemi yaptırabilirsiniz. Bu işlemler sırasında kapatma harcını ödemeniz gerekiyor.

Herhangi birisinden ödemesini alamamış bir kişi, alacaklı olduğu kişiyi avukata vererek icra takip başlatırsa ve borçlu olan kişi borcunun tamamını öderse, o zaman dosya kapatma işlemine başvurabilir. Önceden borcunu ödediğiniz bir davanız varsa eğer dosya kapatma işlemini sorgulatabilirsiniz.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

Alacaklı taraf hukuki yoldan hakkını aramak için avukata başvurunca izlenilen yol şu şekildedir. İcra dosyası açılır ve borcu olan taraftan gerekli ödemeyi alabilmek adına o kişiye ait evinin içinde ki eşyalara, bankadaki bütün parasına birde varsa gayrimenkullüne el konulur. Mal varlığına haciz gelmesini istemeyen kişiler bu yüzden icra dosyası kapatma yöntemlerini araştırmaktadır.

İcra Dosyası Kapatmak İçin

Bir icra dosyasının kapatılabilmesi için mutlaka borcun ödenmesi gerekiyor, çünkü başka türlü kapatılması pek mümkün görünmüyor. Bir tek icra sürecini daha kolay atlatalabilmek için anlaşma yoluna gidilebilirse daha iyi olur.

Yapılacak olan işlemleri öncelik sırasına göre aşağıdaki yazımızda belirttik.

Doğrudan Ödeme Yoluyla İcra Dosyasını Kapatmak

İcra dosyası açıldıktan sonra ödenmesi gereken borç, dosya açılması sırasında oluşan avukat ücreti, borcun faizi ile oluşan masraflardan dolayı asıl borç + ek ödemeler şeklinde alacaklıdan tahsil edilir. İcra dosyası açıldığında adrese gelen bilgilendirme kağıdı üzerinde bahsedilen banka hesap numarasına ödeme yapılması gerekmektedir. Ödenmesi gereken tutar İcra Müdürlüğü tarafından düzenlenerek belirlenir ve Dosya Hesabı Raporu kısmında toplam borç belirtilir.

Haricen Ödeme Yöntemi ile İcra Dosyası Kapatmak

İcra dosyasının kapatılmasının diğer bir yolu da alacaklı ile anlaşma sağlamaktır. Bu sayede dosya açılmasıyla birlikte oluşan ek ödeme masrafına gerek kalmadan borç kapatılabilir. Bu yönteme Haricen Ödeme yöntemi deniliyor. Alacaklı kişi ödemesini direkt olarak borçlu kişiden tahsil edince İcra dosyasını kapatmak için “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatılması” şeklinde bir dilekçe yazarak durumu bildirmelidir. Bu sayede icra dosyası kapatılmış olur. 

İcra dosyası açıldıktan sonra sonuçlanma süreci yavaş ilerlediği için, alacaklı taraf işlemleri hızlandırmak adına haricen ödeme yöntemini çoğunlukla kabul ederek ödemeyi daha hızlı tahsil etmiş olur.

Ödeme tahsil edildikten sonra alacaklı kişi borcun tamamı kapatıldığına dair bir ibraname yazıp bu belgeyi borçluya verebilir. Bu ibraname belgesi sayesinde adına icra dosyası açılmış olan borçlu kişi İcra Müdürlüğüne başvurarak icra dosyası kapatma talebinde bulunabilir. Böylece işlemler hızlandırılabilir.

Related Posts

Mahkeme Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? (Mahkeme Türleri)

Türkiye’de görülen dava konusuna göre, mahkemeler birbirinden ayrılıyor. Her dava konusu kendi içinde bölünüp farklı kollarda incelenir. Bu sebepten dolayı yürütülen mahkemenin çeşidi farklıdır. Hangi mahkemenin hangi davaya…

Engelli Raporu Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

Kişinin engelinin olduğunu gösteren bir rapordur. Bu rapor kişinin engellilik derecesini ve tedavi sürecini de belgeler ile gösterir. Engelli raporu alabilmek için geçerli olan evrakları hazırlamak gerekiyor. Hastanede…

QNB Finansbank Enpara Şube Kodu Nedir?

QNB Finansbank, hizmetlerine yenilik katarak müşterilerine farklı deneyimler uygulatmaya devam ediyor. Özellilkle enpara müşterilere avantajlı fırsatlar sunuyor. Bu sayede enparanın, yaptıkları çalışmaların sonucunda kullanımı kolay olduğundan herkes tarafından…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir